लाइब्रेरियन ग्रेड 3 उत्तर कुंजी 2020 Download राजस्थान पुस्तकालय ग्रेड III Question paper

Telegram Group Join Now
लाइब्रेरियन ग्रेड 3 उत्तर कुंजी 2020 Download राजस्थान पुस्तकालय ग्रेड III Question paper RSMSSB Librarian  Answer Key 19 September 2020 is issued by Rajasthan Staff Selection Board within a few days after the Librarian  Grade III exam date of 19 September 2020. Only the actual RSMSSB Librarian exam takers are able to check and download the RSMSSB Librarian 2020 answer keys on the RSMSSB Librarian Answer Key release date

1. कौन से पॉलिटिकल एजेंट जोधपुर में 1857 के विप्लव में मारे गये थे?

(A) मैक मोसन
(B) कर्मल इडन
(C) मेजर शावर्स
(D) बर्टन

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

2. सामगढ़ के युद्ध में दारा की पराजय का समाचार मिलते ही किस राजपूत शासक ने औरंगजेब की अधीनता स्वीकार की?
(A) महाराणा राजसिंह
(B) महाराजा जसवंतसिंह
(C) राव रतन राठोड
(D) मिर्जा-राजा जयसिंह

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

3. ‘खेजडी का पेड़ संबंधित है –
(A) गोगाजी
(B) तेजाजी
(C) पाबुजी
(D) देवजी ?

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

4. मेवाती बोली से सम्बन्धित जिला कौनसा है ?
(A) अजमेर
(B) अलवर
(C) कोटा
(D) सीकर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

5. किस त्यौहार पर घूमर नृत्य का आयोजन होता है ?

(A) दशहरा
(B) गणगौर
(C) तीज
(D) दीपावली

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

6. ‘जीवन कुटीर के गीत निम्न में से किसके द्वारा लिखा गया ?
(A) जयनारायण व्यास
(B) हरिभाऊ उपाध्याय
(C) हीरालाल शास्त्री
(D) गोकुलभाई भट्ट

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

7. संत दरियावजी रामरनेही संप्रदाय की किस शाखा के प्रवर्तक थे ?
(A) शाहपुरा
(B) सिहयल
(C) रेण
(D) खेडापा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

8. निम्नलिखित में से राजस्थान का कौनसा जिला ‘कानन मेला’ से संबंधित है?
(A) टोक
(B) करोली
(C) बाड़मेर
(D) उदयपुर

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

9. निम्नलिखित में से किस जिले में भीमलाट विजय स्तंभ स्थित है ?
(A) भीलवाड़ा
(B) भरतपुर
(C) दही
(D) बीकानेर

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

10. हम्मीर रासो के अनुसार रणथम्भौर किले का प्रारंभिक नाम क्या था?
(A) रणस्तम्भपुर
(B) रणदेवपुर
(C) रणथनपुर
(D) रणथम्बपुरा

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

11. वनस्थली विद्यापीठ से सम्बन्धित थी
(A) रतन शास्त्री
(B) महिमा देवी
(C) कस्तूरबा गांधी
(D) नारायणी देवी

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

12. जोधपुर के मेहरानगढ़ दुर्ग का निर्माण किसने करवाया?
(A) महाराजा उम्मेदसिंह
(B) राजा रामसिंह
(C) राव जोधा
(D) राजा नरसिंह

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

13. ‘देश-हितेषणी सभा ___ को स्थापित की गई थी।
(A) 2 जुलाई. 1867
(C) 2 जुलाई. 1870
(B) 2 जुलाई, 1880
(D) 2 जुलाई, 1877

Show Answer

Answer – D

Hide Answer

14. राजपूत राज्यों से संधि करने वाला अंग्रेजो के तरफ से अधिकारी कौन था?
(A) मेटकॉफ
(B) कर्नल टॉड
(C) आफ्टरलोनी
(D) माउंटस्टुआर्ट इल्फिस्टोन

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

15. संयुक्त राजस्थान का प्रथम प्रधानमंत्री कौन था?
(A) महाराजा राणा उदयभानुसिंह
(B) गोकुललाल असावा
(C) हीरालाल शास्त्री
(D) माणिक्यलाल वर्मा

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

16. गणेश्वर सभ्यता किस काल से सम्बन्धित है?
(A) हडप्पा काल
(B) लौ युग
(C) ताम्र /कांस्य युग
(D) पुरापाषाण काल

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

17. राज प्रशस्ति की रचना किसने की?
(A) रणछोड़ भट्टा
(B) मण्डन
(C) महाराणा कुम्मा
(D) कुमरित भट्ट

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

18. अलीबक्षी ख्याल राजस्थान के कौन से क्षेत्र में प्रचलित लोक नाट्यशैली है?
(A) करौली
(B) चिडादा
(C) अलवर
(D) वित्ताह

Show Answer

Answer – C

Hide Answer

19. “मूसी महारानी की छतरी” कहाँ स्थित है ?
(A) अलवर
(B) धौलपुर
(C) जोधपुर
(D) बाड़मेर

Show Answer

Answer – A

Hide Answer

20. जयपुर चित्रकला शैली का स्वर्णकाल किस शासक के काल को माना जाता है?
(A) सवाई जयसिंहप
(B) सवाई ईश्वरीसिंह
(C) सवाई मानसिंह
(D) सवाई प्रतापसिंह

Show Answer

Answer – B

Hide Answer

These are the RSMSSB Librarian 2020 Official Answer Keys and offer opportunity to the RSMSSB Librarian exam takers to check their answers viz-a-viz the correct official answers. In case they are not satisfied with the RSMSSB Librarian 2020 official answer keys released by Rajasthan Staff Selection Board, Jaipur , they can challenge these answer keys.

लाइब्रेरियन ग्रेड 3 उत्तर कुंजी 2020

RSMSSB Librarian 2020 exam was conducted on 19 September by RSMSSB, in one sessions. The boys and girls who participate in morning shift can check the Answer Keys on this website.

RSMSSB Librarian New Exam Date – Check Here 

लाइब्रेरियन ग्रेड 3 उत्तर कुंजी 2020 Detail

Recruiting Organisation Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board
Name of Post Librarian Grade 3
No. Of Vacancy 700 Posts
Exam Date 19 September 2020
Answer Key Date
Official Website rsmssb.rajasthan.gov.in

RSMSSB Librarian Answer Key Release Date

RSMSSB Librarian answer key release date is few days after the written exam is over. Since Librarian Grade III Office Of DEOs 2020 exam was held on 19 September 2020, it is expected that Rajasthan will release the 2020 official answer keys  in the Second week of January 2019.

Only the boys and girls who have appeared in Librarian 2020 are able to check and download the RSMSSB Librarian 2020 answer keys along with the test paper. RSMSSB Librarian 2020 answer keys with test paper Pdf  will be released for all type of questions MCQs & Non-MCQs that appeared in written exam 2019.

How to check RSMSSB Librarian 2020 Answer Keys Slot 1 

RSMSSB Librarian 2020 answer keys are uploaded separately for the boys and girls who have appeared in respective written exam slot. If you have appeared in exam, you can check SET wise answer keys along with the pdf. You should follow the 5 point process to check RSMSSB Librarian 2020 answer keys and the test paper as below:

  1. Log on to official website and Submit your User ID on “Login” Detail
  2. The official main Page will appear. This has 5 tabs:
    1. Applicant Details
    2. Application PDF
    3. Examinee Response
    4. official answer keys & Questions PDF
    5. Objection Form
  3. Click on the link Question paper PDF.
  4. Answer Key will appear on you pc
  5. at last click on print button and take a print out for future use.

19 Sep RSMSSB Librarian Question Paper pdf

RSMSSB Librarian Answer Key 19 Sep 2020 Download link available below. The Rajasthan Staff Selection Board has conducted the written examination on December 29 for the Librarian Grade III posts for various posts. Now all the boys and girls are looking for the answer key. We know that after the examination, no applicant waits for the official answer key and immediately starts searching for the answer key on different websites. The boys and girls students who have appeared in Exam Key PDF also download form same website.

RSMSSB Librarian Result 2020 Cut-off Marks & Merit List

RSMSSB Librarian Result 2020 Merit List download pdf Cut Off marks will soon out Rajasthan Librarian Result 2020 along with Merit list & Cut-off Marks on the official website. all appeared boys and girls are waiting for Result announcement Date. hello guys, All of you get ready your credentials to check out results quickly. The Department has been conducted on 19 September ember at various examination center’s. in Rajasthan State.

लाइब्रेरियन ग्रेड 3 उत्तर कुंजी 2020 Official Website
rsmssb.rajasthan.gov.in
Telegram Group Join Now

Leave a Comment