HP Patwari Answer key 17 Nov 2023 Download pdf Question Paper @ himachal.nic.in

Telegram Group Join Now

HP Patwari  answer key 17 Nov 2023 – Huge number of boys and girls from Himachal Pradesh and other states are appeared in one days written examination for one Shift. Theirs main goal is to become a Patwari in any of Government Sector of Himachal Pradesh state. Qualifying minimum passing marks they can be awarded their self by Himachal Pradesh Department of Revenue 2023 Certificate which will valid as upcoming Patwari job in HP. Thoroughly visiting destination portals applicant can get answer key / paper solutions pdf.

हिमाचल प्रदेश राजस्व विभाग के द्वारा पटवारी की लिखित परीक्षा 17 नवंबर 2023 को 11 से 12 बजे आयोजित करवाएगा । अभ्यर्थी जो हिमाचल प्रदेश पटवारी की परीक्षा में शामिल होता है वो परीक्षा के कुछ घंटो के बाद आंसर की इस पेज से प्राप्त क्र सकता है । हम जानते है की कोई भी उमीदवार अधिकारिक उत्तर कुंजी का इंतजार नहीं करता है, परीक्षा देने के बाद छात्रों के दिमाग में केवल उत्तर कुंजी रहता है जैसे वो कोचिंग के द्वारा ही जारी की जाये । दॉतो आपको बता दू की हमारी टीम परीक्षा समाप्त होने के एक से दो घंटे बाद पेपर हल करके इस पोस्ट में अपलोड करेगा ।

HP Patwari  answer key 17 Nov 2019 Download pdf Question Paper @ himachal.nic.in

Himachal Pradesh Department of Revenue held Patwari written examination on November 17, 2023. As per schedule for Patwari tentatively day and shift are decide by HP Department. Just after finish the test all examinee [Boys and Girls] need to download HP Patwari Answer Key 17 Nov 2023 PDF for all Set | Series A, B, C, D. Therefore, Himachal Pradesh Department of Revenue takes 7-10 days time to release official keys to gain objection. But examinee are crazy to know their score calculation. Hence the contenders can download Himachal Pradesh Patwari 17 November 2023 exam paper solution along unofficial answer Key, Solved Question paper here. Hereby uptetinfo.in are informed our visitors to collect HP Patwari Answer Key 17-11-2023 keys they have patience to proceed the pdf files of question paper solutions.

सामान्य ज्ञान / General Knowledge

76. भूकंप का मुख्य कारण है :

(A) क्षरण
(B) निरावरण

(C) विवर्तनिक बल
(D) अपक्षयण

Answer – c

77. शुष्क बर्फ क्या है ?
(A) ठोस ऑक्सीजन
(B) ठोस नाइट्रोजन
(C) ठोस कार्बन डाइऑक्साइड
(D) ठोस सल्फर

Answer – c

78. भारत में सबसे पहली रेलगाड़ी कब चली थी ?
(A) 16 अप्रैल, 1853
(B) 16 अप्रैल, 1852
(C) 26 मई, 1851
(D) 26 मई, 1850

Answer – A

79. सौर ऊर्जा का स्रोत क्या है ?

(A) नाभिकीय संलयन
(B) नाभिकीय विखंडन
(C) रासायनिक क्रिया
(D) उपरोक्त सभी

Answer – B

80. खाने के पैकेट पर भूरा या लाल निशान खाने की किस विशेषता को दर्शाता है ?
(A) शाकाहारी
(B) मांसाहारी
(C) शाकाहारी और मांसाहारी
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer – B

81. ‘शौंगटौंग’ करछम जल विद्युत परियोजना किस नदी पर स्थित है ?
(A) सतलुज
(B) गंगा
(C) चेनाब
(D) रावी

Answer – A

82. हिमाचल प्रदेश की सबसे बड़ी प्राकृतिक झील किस जिले में है ?
(A) सिरमौर
(B) बिलासपुर
(C) मण्डी
(D) चम्बा

Answer – A

83. 1939 के धामी आन्दोलन के नेता कौन थे ?
(A) कांशी राम
(B) पदम देव
(C) शेर सिंह
(D) भागमल सौठा

Answer – D

84. ‘कालिन्दी’ किस नदी का वैदिक नाम
(A) व्यास
(B) रावी
(C) यमुना
(D) सतलुज

Answer – C

85. भूतनाथ मंदिर कहाँ है ?
(A) भूतर
(B) सराहन
(C) मण्डी
(D) मनाली

Answer – C

86. हिमाचल प्रदेश उच्च न्यायालय की स्थापना कब हुई ?
(A) 15 अप्रैल, 1948
(B) 01 नवम्बर, 1966
(C) 15 अगस्त, 1947
(D) 26 जनवरी, 1971

Answer – D

87. नेशनल एकेडमी ऑफ एग्रीकल्चरल रिसर्च मेनेजमेंट (NAARM) स्थित है ?
(A) नई दिल्ली में
(B) हैदराबाद में
(C) नागपुर में
(D) नैनीताल में

Answer – B

88. कम्प्यूटर का दिमाग किसे कहते हैं ?
(A) रैम
(B) रोम
(C) सी.पी.यू.
(D) मदर बोर्ड 2018

Answer – C

89. पत्तों का हरा रंग किस तत्व के कारण होता है ?
(A) जिंक
(B) नाइट्रोजन
(C) क्लोरोफिल
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer – C

90. ग्रेट हिमालयन नेशनल पार्क कहाँ स्थित
(A) पंजाब
(B) उत्तराखण्ड
(C) असम
(D) हिमाचल प्रदेश

Answer – D

91. भारत की सबसे लंबी सुरंग कौन-सी है ?
(A) चेनानी-नाशरी
(B) जवाहर
(C) विक्ट्री
(D) लेह

Answer – A

92. मानव पाचन तंत्र का सबसे लम्बा भाग क्या है ?
(A) बड़ी आंत
(B) छोटी आंत
(C) आमाशय
(D) मलाशय

Answer – B

93. संस्कृत भाषा में व्याकरण की रचना किसने की है ?
(A) वाल्मीकि
(B) तुलसीदास
(C) पाणिनि
(D) कालिदास

Answer – C

94. सौरमण्डल का सबसे गर्म ग्रह कौन-सा है
(A) बुध
(B) शुक्र
(C) बृहस्पति
(D) शनि

Answer – B

95. कौन-सा ऐसा जीव है, जो पक्षी नहीं है फिर भी उड़ता है ?
(A) कठफोड़वा
(B) उल्लू
(C) शुतुर्मुर्ग
(D) चमगादड़

Answer – C

96. भारत का कौन-सा स्थान ‘लिटिल ल्हासा’ कहलाता है ?
(A) रिवालसर
(B) स्पीति
(C) धर्मशाला
(D) किन्नौर

Answer – C

97. ‘कुफरी जीवन’ और ‘कुफरी ज्योति’ दो प्रसिद्ध किस्में हैं :
(A) टमाटर की
(B) बादाम की
(C) आलू की
(D) अंगूर की

Answer – C

98. दांतों के सबसे बाहरी परत को क्या कहते हैं ?
(A) इनेमल
(B) डेंटिन
(C) सीमेंट
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer – A

99. प्राचीन ग्रंथों में शिवालिक पर्वत को किस नाम से जाना जाता है ?
(A) मैनाक पर्वत
(B) धौलाधार
(C) पीर पंजाल
(D) जास्कर

Answer – A

100. विश्व जल दिवस कब मनाया जाता है ?

(A) 22 मार्च
(B) 8 मार्च
(C) 5 जून
(D) 14 नवम्बर

Answer – A

HP Patwari  answer key 17 Nov 2019

himachal.nic.in HP Patwari 17.11.2023 (11:00 Am To 12:30 PM) Answer key Brief Detail

Exam Department Himachal Pradesh Department of Revenue
Name of Posts Patwari
Total No of Posts 1194
Last date of Online Application Form 28.09.2023
Date of Screening Test 17.11.2023 (11:00 Am To 12:30 PM)
Article Category Answer Key
HP Patwari Admit Card release Date 13.11.2023
Job Location Himachal Pradesh State
Call Letter Status Available Now
Job Type Govt Jobs
Official Website himachal.nic.in

Download HP Patwari Question Paper Solution 17 Nov 2019 SET A, B, C, D, E

As of organizer team, Himachal Pradesh Department of Revenue finally organize HP Patwari tomorrow from 11 pm to 12 pm (Sunday) for Patwari. Almost thousand of boys and girls appeared in all categories. All application submitted and exam attempted aspirants need to collect HP Patwari 17 Nov Exam Paper Solutions 2023. all of you know that will soon The himachal.nic.in distribute correct keys pdf soon. Answer key release by HP Department official website to all applicant / User download there individual pdf files for all Patwari.

HP Patwari Exam Pattern

Subject Number of Questions
English 25
Arithmetic 25
Hindi 25
GK 25
Total 100

Way to download HP Patwari Answer Key 17 Nov 2023

  • User visit to himachal.nic.in com website
  • The category of HP Patwari 2023 November Exam would be select
  • Choose your paper level and click on it
  • Download PDF that holds up  paper set A, B,C, D
  • You can set yours question paper booklet series column
  • Then match cross check yours examination keys.

Willing students can fetch below links to download their respective exam type answer key

HP Patwari 2019 Answer Key 17 Nov 2023 Link

Instructions for Candidates

Exam Date Notice

Telegram Group Join Now

Leave a Comment